Är frukosten skattefri?

Vi är nog många som ser ett värde i att samla medarbetarna till gemensam frukost, och menar att det bidrar till både trivsel och ett enklare samarbete på jobbet. Men för att frukosten ska vara skattefri gäller det att hålla sig inom ramen för skattefria personalvårdsförmåner som Skatteverket har satt upp.

 

Signaler vi har fått inom vår bransch är att i de fall Skatteverket har granskat företagens frukost till de anställda så har de ansett att den inte håller sig inom ramen för skattefrihet och därmed har företagen blivit påförda arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

 

Skattefria personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde som inte är direkt ersättning för utfört arbete. Det kan vara enklare åtgärder för att skapa trivsel och liknande, förfriskningar och annan enklare förtäring i samband med arbetet samt möjlighet till enklare former av motion och friskvård.

 

När det gäller frukost ger Skatteverket exempel på vad som räknas som enklare förtäring; kaffe, te, alkoholfri dryck, frukt, bulle eller enklare smörgås, som inte kan anses vara en hel måltid.

 

Om frukosten inte kan anses vara av enklare slag blir den alltså en skattepliktig kostförmån och 2024 är schablonbeloppet 60 kr per dag. Den anställde blir beskattad för förmånen och arbetsgivaren ska redovisa förmånen samt betala arbetsgivaravgifter på beloppet.

 

Det finns ännu inte några rättsfall att luta sig mot så slutsatsen blir att hålla frukosten så enkel som möjligt, alternativt redovisa kostförmån och då öppna möjligheten att bjuda på en mer omfattande frukost.

 

Läs mer om kostförmån här.
Läs mer om förutsättningar för skattefrihet här.