Ekonomiskt stöd vid anställning
Att anställa en person som varit borta länge från arbetslivet, är ny i Sverige eller som har någon form av behov av stöd i arbetet, kan underlättas genom olika former av ekonomiska stöd. Många arbetsgivare ser då möjligheterna i att kunna utgå från en bredare rekryteringsbas och chansen att hitta just den rätta medarbetaren ökar.
Det är Arbetsförmedlingen som hanterar stöden och vilket stöd som kan bli aktuellt avgörs av vilka möjligheter det finns i det aktuella arbetet och vilka behov den arbetssökande har. Om du inte redan har kontakt med en person du vill anställa så kan du anmäla ditt intresse hos Arbetsförmedlingen så hjälper de till att hitta rätt person.
Stöd när en person har varit arbetslös länge eller är ny i Sverige:
- Nystartsjobb, en skattesubvention som man kan få när man anställer en person som varit borta från arbetslivet en längre tid eller som är ny i Sverige. Kan vara antingen tidsbegränsad eller tillsvidareanställning, på hel- eller deltid. Stödet motsvarar minst arbetsgivaravgiften på lön upp till 20 000 kr vid heltidsarbete. Ersättningen beslutas för ett år i taget, hur lång tid totalt beror bland annat på hur länge personen varit borta från arbetslivet.
- Etableringsjobb, ett stöd som ger en lägre lönekostnad. Stödet är ett initiativ av arbetsmarknadens parter. Anställningen ska vara på heltid och ska i normalfallet leda till en tillsvidareanställning efter 24 månader. Kollektivavtalen styr inom vilka yrken det är möjligt med etableringsjobb och som arbetsgivare behöver du omfattas av ett sådant kollektivavtal. Arbetsgivaren betalar en lön om 7563 kr (2024) samt arbetsgivaravgifter. Arbetstagaren får utöver även ersättning från Försäkringskassan och tillsammans utgör den totala ersättningen den lägsta lönen enligt kollektivavtalet för aktuellt yrke.
- Introduktionsjobb, kan kombineras med studier inriktade mot yrket, kompletterande gymnasieutbildning, eller studier i svenska. Huvuddelen ska dock vara arbete. Om den du anställer behöver handledning eller kompetenshöjande insatser så kan man få ersättning för detta. Stöd kan erhållas med 80% av lönekostnaden i upp till 12 månader, i vissa fall med förlängning till 24 månader.
Stöd när en person har en funktionsnedsättning eller ohälsa:
- Bidrag till hjälpmedel på arbetsplatsen, vid behov av anpassning på grund av en funktionsnedsättning.
- Bidrag till litteratur och tolk för personer med syn- eller hörselnedsättning, till exempel teckenspråkstolkning, skrivtolkning, i samband med utbildning inom företaget.
- Bidrag för personligt biträde, om en medarbetare hjälper en kollega med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning.
- Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd, stödperson med särskild kompetens arbetar sida vid sida med den anställde under en tid.
- Lönebidrag när du anställer person med funktionsnedsättning, ekonomiskt stöd utifrån individuell bedömning kompenserar för anpassningar som behövs på arbetsplatsen.
Exempel på funktionsnedsättning eller ohälsa kan vara; inlärningssvårigheter, koncentrationssvårigheter, språkliga svårigheter t ex dyslexi, psykisk ohälsa t ex utmattning, oro, fysisk ohälsa t ex smärta, allergier, nedsatt syn eller hörsel, tidigare missbruk.
Länk till Arbetsförmedlingen hittar du här.