Krav för digital bolagsstämma

I samband med pandemin blev det under en period tillåtet, genom en tillfällig lagstiftning, att hålla bolagsstämmor/ föreningsstämmor digitalt för att minska smittspridningen. Under 2024 har lagstiftningen blivit permanent och bolagen/föreningarna kan nu själva bestämma om man vill ha möjligheten att hålla sina stämmor helt digitalt. Möjligheten gäller för aktiebolag, bostadsrättsföreningar och ekonomiska föreningar.

 

Kravet är att det framgår av bolagsordning respektive stadgar att stämman får hållas digitalt. Därför behöver man först hålla en stämma för att anta den nya bolagsordningen och sedan registrera den på Bolagsverket.

 

Kallelsen till en digital stämma ska innehålla information om hur aktieägarna ska göra för att kunna delta och rösta på stämman samt vilka tekniska förutsättningar som behövs, det räcker inte att endast skriva om detta på företagets hemsida.

 

Den digitala stämman behöver organiseras så att aktieägarna kan delta och rösta på ett tillförlitligt sätt.

 

I protokollet från stämman ska framgå att den har hållits digitalt i stället för på vilken ort den har hållits.

 

Observera att en digital stämma är helt digital, dvs utan fysiskt deltagande, till skillnad mot en hybridstämma där vissa ägare deltar fysiskt på plats och vissa till exempel via telefon. En hybridstämma kan hållas utan att det står i bolagsordningen.

 

Läs mer om digitala stämmor här.